Een dekentje laten maken, gehaakt of gebreid

Een dekentje laten maken

Je kiest een patroon en je kiest de kleuren. Ook kies je het soort garen, bijvoorbeeld katoen (of een combinatie katoen/acryl, dat is minder zwaar) of merinowol (of een combinatie merinowol/acryl). Uiteraard zal ik je goed advies geven! Voorbeelden van patronen en kleurencombinaties kun je ook vinden op mijn Pinterest-borden. Een goede kleurencombinatie laat een eenvoudig patroon er geweldig uitzien, en andersom kun je afknappen op een leuk patroon met een slecht gekozen kleurencombinatie. Kleuren zijn dus heel belangrijk!

Ik maak geen dekentjes van 100% acryl, al is dat wel een goedkope optie. Acryl ademt niet; tijdens het maken vind ik het broeierig aanvoelen. Het maakt niet uit of het premium acryl is, je voelt en ziet het verschil altijd.

Mijn favoriete garens

Klik op de naam voor meer informatie:
- Scheepjes Softfun (60% katoen | 40% acryl)
- Scheepjes Merino Soft (50% wol superwash merino | 25% micro | 25% acryl)
- Scheepjes Stonewashed (78% katoen | 22% acryl)
- Scheepjes Organicon (100% zacht biologisch katoen, milieuvriendelijk en duurzaam)
- ByClaire, katoen
- Yarn & Colors, katoen
- Durable, katoen (Cosy, Coral)
- Lana Grossa, (Cotton Mix 130, Linea Pura biokatoen)
- DMC Natura Just Cotton (geverfd met ecologische verf)

Afmetingen van een dekentje

Wiegdekentje: ca. 60×80 cm
Ledikantdekentje: ca. 80x100 cm
Peuterbeddekentje: ca.120×150 cm
Bankdekentje: ca. 130x170 cm

Levertijd

Een dekentje haken of breien is arbeidsintensief maar wel erg leuk werk. Afhankelijk van de grootte heb ik ongeveer 3 weken nodig om het te maken. Meestal bestel ik het garen bij een webshop maar de kleuren in het echt uitzoeken is soms beter. Een fysieke garenwinkel bezoeken doe ik heel graag!

Wat kost een dekentje?

Voor een handgemaakt uniek dekentje ben je tussen de € 30 en € 80 kwijt. Ik kan de precieze prijs pas uitrekenen als ik de grootte van het dekentje weet en het garen waarmee het gemaakt wordt. Ik reken geen arbeidsloon; er gaan zoveel uren in zitten, dan zou het dekentje onbetaalbaar worden. Ik rond daarom de prijs iets naar boven af.